Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Alla barn får gratis medicin

Gratis medicin till alla barn under 18 år. Det blir verklighet från och med juli nästa år om regeringens budgetförslag går igenom.
Annons

Förslaget kring gratis medicin för minderåriga presenteras enligt SVT på torsdag i nästa vecka, och frågan har drivits hårt av Vänsterpartiet. Ulla Andersson, partiets ekonomisk-politiska talesperson, motiverar förslaget med att många ensamstående föräldrar har det svårt ekonomiskt och att barn i utsatta familjer har sämre hälsa. Men hon tror inte på att rikta stödet till de som behöver det.

– Det är svårt att inkomstpröva och inget som apoteken bör syssla med. Ett generellt system är rimligare och då blir det lika för alla barn vilket är rimligt, säger Ulla Andersson.

Förslaget innebär att alla barn under 18 får receptbelagd medicin som ingår i högkostnadsskyddet gratis. För staten beräknas kostnaden öka med 410 miljoner kronor per år, något som kommer att finansieras via höjd inkomstskatt för personer med höga inkomster.

Annons
Annons

– Vi vill ha en välfärd som man kan lita på. Vi vill att varje förälder ska ha råd med medicin till sina barn och inte behöva välja på en ny vinteroverall eller astmamedicin, säger Ulla Andersson till SVT.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons