Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Åklagare utreder misslyckade strupoperationer

Åklagare har inlett en förundersökning efter att flera kontroversiella strupoperationer vid Karolinska universitetssjukhuset misslyckats. Etiska tillstånd för operationerna saknades och kirurgen misstänks ha manipulerat forskningsresultat så att studien såg mer lovande ut än vad som var fallet.
Annons

Bara tre patienter hann opereras innan metoden stoppades - två av dem avled och den tredje ska fortfarande få intensivvård två år efter operationen, rapporterar Svenska Dagbladet.  

Operationen innebär ett avancerat ingrepp där flera centimeter av luftstrupen skärs bort och en syntetisk strupe satts in i dess ställe. För att den nya luftstrupen ska läka ihop med kroppen har den klätts med patientens egna stamceller.

Annons
Annons

Anklagades för forskningsfusk

Kirurgen och professorn Paolo Macchiarini har förespråkat metoden och ledde också operationerna. Men snart anklagades han för forskningsfusk av ett antal läkarkollegor. Dessa hävdade att luftstrupen inte läkte ihop med kroppen. Dessutom uppdagades att det etiska tillstånd som krävdes för operationerna saknades. Läkemedelsverket var först ut med att starta en utredning kring operationerna.

Annons
Annons

– Vi ser allvarligt på det här, vår roll är att göra en avvägning mellan risken och nyttan av experimentella behandlingar som är läkemedel. Om riskerna med behandlingen är stora som i det här fallet, ställs större krav på vetenskapligt grundad nytta för patienten, säger docent Ann Marie Janson Lang, klinisk utredare på Läkemedelsverket, till Svenska Dagbladet.

Nu har även åklagare beslutat att inleda en förundersökning. Zilla Hirsch är förundersökningsledare.

– Jag har precis fått det här ärendet och ska ta reda på vem som har ansvaret och vilken verksamhet det gäller. Jag ska se över fallet och ta del av journaler och göra en egen bedömning. Baserat på anmälningsuppgifterna så får vi se om det begåtts ett brott och i så fall vilket, säger hon till tidningen.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Paoli Macchiarini har inte velat kommentera händelsen. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-03-20 17:02 (7 år sen)

    Nu när alla 3 är döda kan vi sammanfatta fallet.
    1.
    Alla3 patienterna hade förlorat svälgförmågan på grund av olika sjukdommar som Macchiarini konstgjorda strupar kund åtgärda.

    2.
    Macchiarini hade för bråttom, han borde ha forskat vidare några år i laboratoriet innan han testade på patienter.

    Patienternas stamsceller accepterade inte Macchiarinis plastmaterial som stötte bort stamcellerna.

    Därför tog man bort plaststruparna som borde innebära att patienterna var tillbaks till ruta ett men i stället dog. Det får jag inte ihop. Varför dog patienterna efter att dom slapp problemet.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.