Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stort midjemått ökar risken för hjärtproblem

Annons

Ytterligare en stor studie om hjärtsvikt styrker bilden av att fetma är farligt för hälsan.&nbspLider man av&nbspfetma löper man ökad risk att drabbas för hjärtsvikt, och särskilt farligt är bukfetma.
– Både fetma och sådant som bukfetma specifikt är oberoende riskfaktorer. Bägge två bidrar till hjärtsvikt, säger Alicja Wolk, professor i miljömedicin på Karolinska Institutet och en av forskarna bakom studien.

Totalt ingick omkring 80 000 svenskar i studien där man tittade lite närmre på hjärtsvikt, som är en av de stora orsakerna&nbsptill att personer över 65 år hamnar på sjukhus. Och studien, visar liksom tidigare forskning, att fetma ökar risken för hjärtsvikt. Bukfetma, det vill säga det fett som sitter kring organen inne i magen är den farligaste typen av fetma. Alicja Wolk påpekar att det därmed är viktigt att man inte stirrar sig blind på vilket BMI (förhållandet mellan kroppslängd och vikt) man har.
– Det finns personer som kan ha relativt låg BMI, men som metaboliskt kan vara feta, säger Alicja Wolk.

Annons
Annons

I slutänden visar studien samma slutsats som tidigare forskning, nämligen att om man vill minska risken för hjärtproblem ska man se till att hålla en hälsosam vikt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.