Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sömnbrist kan leda till fetma


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-09

Annons

Sömnbrist kan leda till att kroppen lagrar extra mycket näring, visar en ny studie. En enda vaknatt krävs för att kroppen ska svara med att dra ner på energiförbrukningen och öka produktionen av fetmahormonet ghrelin, skriver Uppsala Nya Tidning.

Studien har letts av forskaren Christian Benedict vid Institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.

Annons
Annons

Efter en vaknatt och frukost låg energiförbrukningen hos försökspersonerna 15 procent lägre än efter åtta timmars sömn.

– Våra resultat kan vara en viktig delförklaring till varför människor med dåliga sömnvanor löper förhöjd risk att bli överviktiga och utveckla fetma, säger forskaren Christian Benedict.

Tidigare undersökningar har visat att kvinnor och män som skär ner på sömnen är oftare överviktiga och feta jämfört med personer som har normala sömnvanor. Men någon riktigt bra förklaring till varför det är så har hittills inte hittats. Christian Benedict anser, trots det, att den nya studien ger starka belägg för att sömnen har stor betydelse för reglering av kroppsvikt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.