Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya rön om fetmans risker

Annons

Enligt en ny metaanalys av totalt 1,46 miljoner individer, kan övervikt och fetma innebära en ökad risk för förtida död oavsett orsak. Det är sedan tidigare känt att övervikt kan leda till hjärt-kärlsjukdomar samt att det ökar risken för många typer av cancer, men än så länge är det inte helt kartlagt huruvida fetma kan kopplas till ökad risk för förtida död oavsett orsak. Det menar ett internationellt forskarlag som ligger bakom den nya studien, skriver Dagens Medicin på nätet.


Forskarna har vägt samman data från totalt 19 prospektiva studier, med totalt 1,46 miljoner vuxna deltagare. Och studieresultaten visar övervikt och fetma, det vill säga personer med ett BMI i intervallen 25,0 till 29,9 samt dem med ett BMI över 30,0 kunde kopplas till förtida död oavsett orsak, skriver Dagens Medicin. Lägst risk för att dö inom den närmsta tioårsperioden sågs bland personer som hade ett BMI inom normalintervallet 20,0 till 24,9.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons