Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Långa köer till överviktsoperationer

Annons

Det är en så pass stor efterfrågan på fetmaoperationer att kirurger nu vänder sig till Sveriges kommuner och landsting för att få hjälp att klara köerna. Ett förslag är att skapa särskilda överviktscenter på flera håll i landet.
– Kirurgin ökar och det är vi glada för, men det är viktigt att den sker på ett kontrollerat och bra sätt, säger Ingmar Näslund, överläkare vid universitetssjukhuset i Örebro, till Ekot.

Behoven av överviktskirurgi har under de senaste åren ökat kraftigt. Ifjol gjordes 1 500 fler operationer än året innan, men det räcker ändå inte för att klara av de närmare 15 000 patienter som skulle behöva en operation. Ingemar Näslund menar att det skulle bli en avlastning på vården om fler blev opererade.
– De här människorna finns redan i vården, de har väldigt mycket andra sjukdomar som ont i ryggen, diabetes eller högt blodtryck till exempel.

Annons
Annons

Han förordnar&nbspöverviktskirurgin och menar att den är väldigt effektiv.
– Vi har kunnat visa att det räddar liv, botar sjukdom och förbättrar livskvalitet, med ganska måttliga risker för bieffekter.

För att komma till rätta med de långa köerna vill nu Svensk kirurgisk förening ha en mer enhetlig syn på fetmaoperationer i landet. Och Sveriges kommuner och landsting håller med. Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg, menar att en samordning av regler och resurser skulle gynna vården.
– Dels är det väl att försöka ena sig kring någorlunda enhetliga kriterier, och dels så handlar det väl om att expandera de här resurserna på ett smart sätt, så att vi får ut mesta möjliga för det vi satsar, säger Göran Stiernstedt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.