Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tarmhormon kopplat till fetma

Studier visar att signalämnet neurotensin styr bildningen av fetma. Ju högre nivåer desto större är risken att utveckla fetma.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-13

Annons

Att signalämnet neurotensin frigörs i tarmarna vid födointag och särskilt vid intag av fett är redan känt men nytt är att det tycks vara nödvändigt för att utveckla fetma. Det skriver Dagens Medicin och hänvisar till en studie i Nature vilken svenska och amerikanska forskare står bakom.

När forskarna undersökte möss som saknar signalämnet visade det sig att de djuren endast tog upp en mindre del av fettet i födan. Även att de har ett skydd från att utveckla fetma, fettlever och insulinresistens fast de åt en fettrik kost.

Svensk studie på människor

Hormonet neurotensin har nu även studerats i en befolkningsstudie från Malmö. Vad som framkom var att individer med höga nivåer av ämnet löper en fördubblad risk att utveckla fetma senare i livet, jämfört med de med normala nivåer. Hos personer som redan hade utvecklat fetma och insulinresistens var redan hormonnivån förhöjd.

Annons
Annons

Forskarna menar att neurotensin är en potentiell prognostisk markör för fetma samt en väg för att hitta nya läkemedel.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons