Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Gen kopplad till barnfetma hittad

Det rör sig om en gen som styr vår aptitreglering. Forskarna har sett att om denna gen är skadad eller saknas så ökar risken för övervikt och fetma. Om mekanismerna bakom genförändringarna kan identifieras så finns det hopp om nya behandlingsalternativ för barnfetma.
Annons

Det är forskare från USA, Danmark, Sverige, Japan och Storbritannien som genomfört studien som publicerades i tidskriften Science i somras.

Det är genen Mrap2 som studerats och resultaten bygger både på genanalyser av överviktiga människor och studier på möss. Hos mössen sågs störst viktuppgång bland de som helt saknade genen. Analyserna av barnens gener bekräftade resultaten från djurstudierna.

-Det är viktigt att förstå varför vissa barn så tidigt i livet blir feta. Risken att övervikten består in i vuxenlivet är stor, konstaterar Martin Ridderstråle, adjungerad professor vid Lunds universitets diabetescenter, klinikchef vid Steno Diabetes Center, Gentofte, Danmark.

Annons
Annons

Kunskap om hur aptiten regleras kan även nyttjas inom andra frågeställningar, exempelvis hur man stimulerar aptiten.

-För vissa är undervikt ett lika stort problem som övervikt. Att kunna stimulera aptiten när man behöver energi, men inte riktigt har orken eller lusten själv, skulle kunna ha stor betydelse. Exempelvis vid ett stort trauma i samband med en infektion eller vid cancer, säger Martin Ridderstråle.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons