Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fetmaoperation effektivt verktyg mot övervikt

Operationsmetoden gastric bypass verkar ge en varaktig viktminskning bland tonåringar. Det visar de första långtidsstudierna där även svenska ungdomar ingått.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2017-01-09

Annons

Hittills har det saknats långtidsdata för yngre personer som genomgått fetmaoperationer. Två nya studier publicerade i tidsskriften Lancet Diabetes & Endocrionology pekar på att gastric bypass kan hjälpa tonåringar till en viktnedgång som består under flera års tid.

Studien från Sahlgrenska akademin har följt 81 ungdomar i fem år efter att de gjort en så kallad gastric bypass. Ungdomarna har varit mellan 13-18 år och resultaten visar att det har gått bättre för de som opererats än för de överviktiga i kontrollgruppen som inte opererats.

– Det vi ser är att det gått bra och har påverkat hälsan till det bättre på många olika plan, både vad gäller blodtryck, blodfetter och diabetes. Vissa har fått komplikationer, men sett till helheten är det här en metod som är så pass bra att den nu bör införas i den vanliga sjukvården Fördelarna väger klart över, säger Torsten Olbers som är kirurg och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och huvudförfattare bakom studien, till SvT.se

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons