Senaste nytt 


    Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /www/netdoktor.se/templates/general.php on line 1170

Fråga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

Förträngning i njurbäcken

Hej min son har konstaterad förträngning i njurbäckenet. Han har 50% njurfunktion. Urologen som skulle resonera med oss om ev vidgning av njurbäckenet hävdar att han inte vill göra vidgning om man inte kan garantera att symptomen försvinner. Hur kan man veta vilka symptom som är orsakade av nedsatt njurfunktion. Sonen har autism som tilltagit de senaste 10 åren och vi har ingen aning om NÄR njurarna började tappa sin funktion. Man ser på prover att det varit nedsatt njurfunktion i ca 4 år utan att läkare reagerat. (Kreatinin 114) Sonen kan inte specificera hur han mår och om han har ont eller andra eventuella symptom. Vi tänker att en vidgning bara kan underlätta men läkaren tyckte det var onödigt. (Men erkände att han inte såg på helhet utan bara fokuserar på njurarna och inte resten av personens diagnoser och hur de kan påverkas.) Vad gynnas av att INTE vidga förträngning i njurbäcken när man vet att det finns en tydlig förträngning? Kan försämring av autism kopplas på något sätt till nedsatt njurfunktion?
Avatar Britta Hylander

2017-03-10 11:45

Svar

Njursvikt är en sk tyst sjukdom , vilket gör det svårt att komma i tid till läkare om man inte tex har en ärftlig sjukdom i släkten som gör att man söker. Din son har en mycket lätt ökning av kreatinin som han säkert inte känner av. Svårt att bedöma förträngningen , men alla sk avflödeshinder brukar behöva åtgärdas för att det inte ska försämra njurfunktionen på sikt. Autismen har inget med njurfunktionen att göra.