Senaste nytt 


    Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /www/netdoktor.se/templates/general.php on line 1170

Du är här: Hem » Njurar » Fråga doktorn » Cystnjure?

Fråga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

Cystnjure?

Under många år har jag haft vaga smärtor från bålen just under revbenen på höger sida. På senare tid har jag irriterat mig på att min "inre bukfetma" bara fortsatt öka, trots att jag både motionerat ihärdigt och minskat kosten väldigt drastiskt. Numera har jag till och från ganska ont i högersidan just under revbenen och även på ryggen just under Revbenen på höger sida. Plus att magen inte visar någon tendens att minska i omfång. Så jag kan nog ha cystnjure, åtminstone på höger sida. På senare tid verkar det även som mitt blodtryck sakta ökar. Även uppför det sig lite annorlunda när jag kissar. En fundering jag haft är att jag skulle kunna ha SLE, bland annat beroende på att jag tror min bror hade det, han dog 2013 vid 69 års ålder, hade under sina sista år dialys. Innan han blev riktigt sjuk, hade han många skov, liknande SLE-skov med hög feber och röda märken. Min far och hans båda bröder dog vid 65 års ålder, deras systrar blev nog betydligt äldre. Jag har hittat på internet beskrivningar av patienter med diagnosticerad SLE, som haft cystor i njurar, men det är bara en tanke att jag skulle ha det, men verkar nog inte otroligt att jag skulle ha cystnjure.
Avatar Britta Hylander

2017-03-10 11:56

Svar

Cystnjurar är ovanligt lätt att ställa diagnos på. Det görs med ultraljud el datortomografi av njurar och en ordentlig familje- historia. Detta kan diskuteras på Vårdcentral.