Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Barn med sömnproblem får medicin med osäkra biverkningar

Barn och unga med adhd får allt oftare hormonet melatonin utskrivet mot sömnsvårigheter. Men medlet är inte testat på barn och vilka biverkningar det ger är ännu oklart. Professor Ingeborg Hartz menar att långtidsbruk av medicinen skulle kunna påverka barnens könsutveckling och fertilitet.
Annons

Melatonin finns naturligt i våra kroppar och påverkar vår dygnsrytm, högre halter av hormonet gör det lättare att somna. Melatonin är vanligt som behandling av barn och unga med sömnproblem till följd av adhd. Enligt siffror som Socialstyrelsen har tagit fram åt Ekot har melatoninbruket åttafaldigats bland pojkar mellan 10 och 17 år under åren 2006 till 2014. Detta oroar professorn Ingeborg Hartz vid norska folkhälsoinstitutet.

Annons
Annons

– Melatonin är inte formellt godkänd för barn och det beror på att man inte har studier på effekt, men inte heller på biverkningar bland barn, säger Ingeborg Hartz till Ekot.

Undersöker långtidsbruk av melatonintillskott

Hartz leder en ny studie som undersöker hur barn tar melatonintillskott, med fokus på långtidsbruk. En tredjedel av de norska barn och unga som får läkemedlet en gång får det sedan utskrivet regelbundet under flera års tid, vilket kan innebära risker.

Annons
Annons

– Det som det har varit lite diskussion om är om det kan påverka könsutveckling och reproduktionsförmåga i och med att man har sett sådana effekter genom att ge melatonin till djur, säger hon.

Ingeborg Hartz tror visserligen att melatonin kan fungera väl för enskilda barn men hon vill se en diskussion kring läkemedlet när förskrivningen nu ökar så markant. Och hon menar att exempelvis avslappningsövningar eller justeringar av tidpunkten för när barnet tar sin medicin kan vara alternativ till melatoninanvändning.

– Adhd-medicin är ju ett centralstimulerande medel som kan ge biverkningen att man blir mindre trött. Många kan nå effekt genom att justera tidpunkten för när de tar medicinen, så det finns mycket annat man kan pröva innan man använder medicin för att justera sömn, säger Ingeborg Hartz.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Har du eller ditt barn fått melatonin mot sömnsvårigheter? Vad är dina erfarenheter? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-11-2 23:20 (8 år sen)

    Har dotter på 9 år med högfunktionell autism och ADHD. Utan Circadin och Theralen ingen fungerande sömn, blir ca 2 h/natt annars.

    Circadin tas sönd-torsd, kvällar, Theralen mer sällan, finns vid behov. Hon har inga andra mediciner, behövs ej i hennes fall.

    För att något visats på djur betyder det ej att det är samnalunda för människor och andra djur. Hur omfattande är undersökningen, vilka kriterier och frågeställningar har använts osv?

    Känner många som tagit circadin länge utan utvecklings- eller fertilitetsproblem. Man bör vara försiktig med att dra alla över en kam och bemöta varje individ efter dennes behov och situation. Lätt för någon som inte har barn med svåra sömnproblem att döma, påstå, dra slutsatser osv.

    Tas det inte 7 dagar/v, 365 dagar/år är det nog ingen fara. Skulle vilja se en omfattande undersökning, med bra kriterier, på människor, då fås bättre svar.

    Viktigt att barn med sömnproblem tas på allvar, oavsett om de har diagnos eller ej, så länge så kallad sömnhygien finnes. Mvh

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-17 14:47 (9 år sen)

    Det beror ju helt på vilken form av melatonin man får utskrivet. Idag skrivs väl Circadin ut, vilket är ett råttgift. Det är syntetiskt hormon som inte hjälpt någon jag känner. Beställer man naturligt melatonin är det däremot annan femma.

    Varför tar folk inte tag i grundproblemet istället? ADHD kan regleras genom bra kost. Ta bort gluten, vitt socker, stärkelse och komjölk ur barnets diet. Jag vet många som fått lugnare barn på det sättet.

    Men såklart ska det skrivas ut mediciner till höger och vänster och alternativmedicin ska synas in i varje söm och bojkottas medans psykofarmaka som orsakar värre skada, skrivs ut på löpande band.

    Glad jag inte ska ha några barn i denna värld.

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-16 08:06 (9 år sen)

    Det är visserligen behjärtansvärt att vilja studera ev. biverkningar vid långtidsanvändning av melatonin hos barn/ungdomar. Men det torde finnas gott om erfarenheter att ta del av från andra länder, exempelvis USA - melatonin används världen över av miljontals människor och säljs receptfritt (vilket i och för sig kan ifrågasättas, även om jag gissar att FDA och ekvivalenta myndigheter i andra länder på goda grunder godkänt detta). En studie kring långtidseffekterna av de centralstimulerande (narkotiska) preparaten som används vid ex. adhd vore sannolikt mera värdefullt. Som kroppsegen substans går melatonin inte att patentera varför läkemedelsbolagens intresse torde vara att det istället förskrivs traditionellt sömnmedel, åtminstone åt vuxna. Flera läkare jag stött inom primärvården på har hellre velat skriva ut beroendeframkallande sömnmedel (Imovane) än Cirkadin (som de säger sig inte känna till!), trots att jag bett om det senare. Som vanligt blir genomslaget i media missriktat - nu är melatonin plötsligt "livsfarligt". Att alternativen, exempelvis bensodiazepiner, är långt mycket farligare, nämns naturligtvis inte. För egen del har jag nu dessbättre en initierad läkare, välutbildad inom biokemi och endokrinologi. Jag mår utmärkt efter flera år med Cirkadin som ger en behaglig, naturlig sömn utan "baksmälla" som åtföljer de tidigare nämnda syntetiska sbstanserna.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.