Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Värktabletter kan skydda mot parkinsons sjukdom

Annons

Regelbunden användning av antiinflammatoriska läkemedel skulle kunna hindra nästan var tredje fall av Parkinsons sjukdom, enligt en ny metaanalys. Det är sedan tidigare känt att antiinflammatoriska läkemedel kan ha en viss skyddseffekt mot Parkinsons sjukdom. Och nu har en grupp amerikanska forskare, vid Harvard School of Public Health i Boston, analyserat sambandet närmare i ett material bestående av sju tidigare redovisade studier. Slutsatsen är att användning av läkemedel som till exempel ibuprofen, var kopplat till 15 procent lägre risk att drabbas av parkinsons sjukdom.

Det forskarna kunde se var att skyddseffekten var tydligast hos personer vars användning klassades som regelbunden eller långvarig. Bland dessa var riskreduktionerna 29 respektive 21 procent. Däremot kunde de inte se någon koppling mellan användning av acetylsalicylsyra eller paracetamol och skydd mot att insjukna i sjukdomen. Forskarna anser att studieresultatet stödjer en teori om att nervcellsinflammation är en del av sjukdomsförloppet bakom Parkinsons sjukdom.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-11-7 17:58 (8 år sen)

    Det här kan jag inte tro på alls jAG har besök här utav Herr Parkinson Tror någon på det här?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons