Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tarmbakterier skyddar hjärnan

Våra tarmbakterier kan vara med och styra genomsläppligheten i blod- och hjärnbarriären. Det visar en ny internationell studie som har letts från Karolinska institutet. Upptäckten bekräftar att tarmbakterier är viktiga för både hjärnans funktion och utveckling.

Publicerad den: 2014-11-24

Annons

Blod- och hjärnbarriären fungerar som en mekanisk barriär som hindrar att oönskade molekyler i blodet tar sig in i hålrummet där hjärnan ligger. Nu har forskare visat att normala tarmbakterier kan reglera genomsläppligheten i blod- och hjärnbarriären och därmed fungera som ett viktigt skydd.

Studien är publicerad i tidskriften Science Translational Medicine och är ett samarbete mellan forskare från USA, Singapore och Sverige. I projektet jämförde man täthet och utveckling av blod- och hjärnbarriären hos möss där ena gruppen växt upp i en steril miljö utan levande bakterier. Den andra gruppen bestod av möss som levt i en normal bakteriell miljö.

– Vi såg då att honans bakterier drastiskt minskade genomsläppligheten hos blod-hjärnbarriären hos de växande musfostren sent i graviditeten. I motsats till detta, kunde inte samma minskning av genomsläppligheten ses hos jämngamla bakteriefria musfoster, säger Viorica Braniste, delad försteförfattare och postdoktoral forskare vid institutionen för mikrobilogi-, tumör- och cellbiologi, Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Den ökade genomsläppligheten i blod- och hjärnbarriären fanns kvar hos de bakteriefria mössen fastän de blivit vuxna. I nästa steg utförde forskarna en avföringstransplantation med ”normala” bakterier till samma grupp av möss. Då såg man att genomsläppligheten i blod- och hjärnbarriären minskade ordentligt.

Fynden pekar på att kroppens egen bakterieflora hjälper till att stänga blod- och hjärnbarriären före födseln. Resultatet bekräftar även tidigare studier som har visat att tarmbakterier är betydelsefulla för hjärnans funktion och utveckling.

– Den här kunskapen öppnar också möjligheter att påverka tarmbakteriernas funktion och därigenom öka genomsläppligheten i blod-hjärnbarriären i syfte att administrera läkemedel mot tumörer i hjärnan. Alternativt att stärka blod-hjärnbarriärens skydd genom att påverka tarmflorans komposition och mångfald, säger Sven Pettersson, professor vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, som lett studien, i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2014-11-24 17:15 (9 år sen)

    De goda bakterierna är otroligt viktiga för hela välbefinnandet. Man kallade grovtarmen för "lilla hjärnan " redan på 1950 talet då jag var på föreläsningar.
    Man kan väldigt enkelt avgifta och återställa bakteriefloran med hjälp av fruktooligosackarider som via kraftig tillväxt av näringsämnen Prebiotika tränger ut de som avger skadliga ämnen. Bästa formen finns i den typ av inulin man får från koncentratet av speciell jordärtskocka. Koncentrat = top = Topinulin.
    Ni kan läsa ett par mycket intressanta artiklar med fler goda råd om ni googlar på Farmakologens blogg. Där finns ca 275 hälsoartiklar med tips, förklaringar och länkar till diverse studier m.m.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons