Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Skadade nerver läks med antikropp

För första gången har man visat att antikroppar kan reparera myelinet som omger och skyddar nervfibrerna. Förhoppningsvis kan behandlingen bli aktuell för patienter med multipel skleros.

Publicerad den: 2015-04-20

Annons

Studien utfördes på patienter med optikusneurit, en synnervsinflammation som ger skador på myelinet - det skyddande skiktet som innesluter nervfibrerna.

Alla deltagare fick höga doser kortison och lottades därefter till att få placebo eller en experimentell antikropp. Den senare blockerar proteinet Lingo-1 som tros motverka reparering av skadat myelin.

Efter sex månader hade patienterna som fick antikroppen en förbättrade impulsledningstid från näthinnan till hjärnans syncentrum, jämfört med dem som fick placebo.

Annons
Annons

Förbättrad läkningsprocess

Netdoktors expert Jan Lycke, professor i neurologi vid Göteborgs universitet, är försiktigt optimistisk till resultaten.

– Studien ger inga övertygande resultat men indikerar att behandling med en antikropp mot Lingo-1 eventuellt kan förbättra läkningsprocessen efter synnervsinflammation, säger han till Dagens Medicin.

Många med optikusneurit drabbas även senare av multipel skleros. Den sjukdomen karaktäriseras också av skadat myelin i både hjärna och ryggmärg. Om en riktad behandling mot Lingo-1 skulle fungera som behandling för MS-drabbade kan inte den aktuella studien svara på, menar Jan Lycke.

– De måste man studera i större behandlingsstudier, säger han till tidningen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Anne-Lie Ericsson 2015-10-25 13:46 (8 år sen)

    Lingo 1 verkar ju äntligen vara något med effekt, varför inte testa direkt på några MS-patienter som är medvetna om att det är en test. Jag kan ställa upp!
    Den här trögheten med studier är verkligen frustrerande när man blir sämre och sämre och man inte omedelbart prövar det som bevisligen fungerar åtminstone för ett symptom.
    Jag begriper att det är speciella rutiner som gäller för studier men det dras ut på tiden även när man faktiskt har ett resultat och det är svårt att förlika sig med.
    Man är försiktigt optimistisk men vi som är drabbade kan inte vänta - försök sätta er in i den situationen!

  • Avatar Tidigare användare 2015-04-20 23:47 (9 år sen)

    Kan den metoden läka skade nerver efter en misslyckad operation i nervkanalen uppe i halsen? Smulan


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons