Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Här kan patienten få sin MS-diagnos på en dag

Nu kan patienter i Region Skåne få sin MS-diagnos på en dag. Detta tack vare ett nytt snabbspår på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Lund. Det här innebär att patienterna kan slippa väntetider på flera månader för att få svar på utredning huruvida de har MS eller inte.

Annons

Patienter i Region Skåne som söker vård för att de befarar att de har multipel skleros, MS, har sedan i höstas haft möjlighet att få en diagnos redan samma dag som utredningen påbörjas, det skriver Dagens Medicin.

– Nu får patienten i regel komma hit inom 14 dagar. Innan fick patienten oftast vänta längre och efter läkarbesöket beställdes en magnetkameraundersökning för utredning. Det kunde ta allt ifrån en till flera månader innan den undersökningen kom till stånd, säger Petra Nilsson, neurolog och chef för MS-teamet, till Dagens Medicin.

Frustrerande vänta länge på diagnos

Utredningen inleds med att patienten röntgas och avslutas med läkarsamtal samt ett ryggvätskeprov, lumbalpunktion.

Annons
Annons

Petra Nilsson berättar för Dagens Medicin att det varit viktigt för henne att få igenom snabbspåret eftersom väntan på diagnos ofta är frustrerande för både patient och personal.

– Vi satsar speciellt på dessa patienter för att en snabb diagnos är viktig både på grund av medicinska skäl men också av psykologiska skäl, säger Petra Nilsson till Dagens Medicin.

Enligt Petra Nilsson har de patienter som varit aktuella för snabbspåret uppskattat att MS-utredningen gått så snabbt.

Under våren är det tänkt att snabbspåret ska utvärderas. Man hoppas på att patienter ska erbjudas samma möjlighet till diagnostisering på Sus i Malmö.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons