Senaste nytt 


    Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /www/netdoktor.se/templates/general.php on line 1170

Nya rön kring skallskador inom hockeyn

Diskussioner kring kontaktidrott kopplat till hälsorisker är med jämna mellanrum uppe på tapeten. En studie från Sahlgrenska akademin visar att hockeyspelare som drabbats av flera svåra hjärnskakningar sannolikt också har andra skador i hjärnan.

Pashtun Shahim, läkare och forskare inom neurovetenskap och fysiologi han har själv varit med och träffat samt undersökt de 28 idrottare som ingått i studien – flertalet av dem ishockeyspelare med bakgrund i svensk elithockey på dam- och herrsidan.

Långavriga besvär som följd

Samtliga av deltagarna upplevde långvariga besvär efter upprepade hjärnskakningar. Bland annat led de av ljud- och ljuskänslighet, irritation, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och minnesproblematik.

– Det finns en radda av besvär som du kan uppvisa och normalt försvinner problemen på några dagar eller veckor, men i den här gruppen hade de pågått i mer än tre månader, säger Pashtun Shahim.

Förändrad omsättning av protein

Det som studien indikerade på har att göra med att hockeyspelarna allmänt hade en förändrad omsättning av ett protein som i viss form kan kopplas till uppkomst av Alzheimer.

Förändringarna gällde främst de hockeyspelare som haft sina hjärnskakningsbesvär riktigt länge, i mer än ett år, och inte kunnat återgå till spel. Övriga spelare uppvisade inte samma resultat. Inte heller de 19 friska individer som utgjorde kontrollgrupp.

Publicerad den: 2017-04-21

Författare: Lovisa Dahlström, redaktör

Källor: Sahlgrenska
(http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//nya-ron-om-upprepade-hjarnskakningar-inom-hockeyn.cid1434335)

Kommentera


Regler för kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (0 st)

Det finns inga kommentarer än. Bli den första att kommentera nyheten.