Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nya hjärnceller har hittats

I en unik svensk studie har forskare upptäckt flera nya hjärnceller. Kartläggningen visar att hjärnan består av 47 olika celltyper.

Publicerad den: 2015-02-20

Annons

– Kartläggningen blir en ovärderlig resurs för forskare över hela världen i fortsatta fördjupade studier kring hjärnans celler vid hälsa och vid sjukdom, säger professor Christer Betsholtz vid Institutionen för immunologi, genetik och patologi, Uppsala universitet, till Upsala Nya Tidning.

Studien har letts av Sten Linnarssons forskargrupp vid Karolinska institutet, och är unik i sitt slag. Forskarna undersökte fler än 3 000 enskilda celler från hjärnbarken och hippocampus, ett område i hjärnan som är centralt för minnet.

Man hittade totalt 47 olika celltyper, där de flesta är specialiserade nervceller. Bland tidigare okända celltyper fanns en nervcell i det ytligaste lagret av hjärnbarken, samt sex sorters så kallade oligodendrocyter. Dessa celler förser nervtrådarna med ett skyddande och isolerande hölje.

Annons
Annons

Studien är inte utförd på människor, utan mushjärnor.

– Men även om vi människor har en mycket större och mer komplex hjärna är det inte speciellt troligt att den innehåller andra typer av hjärnceller än musens. Däremot skiljer vi oss från mössen när det gäller mängden och proportionerna mellan olika celltyper i hjärnan, säger Christer Betsholtz till UNT.

Artikeln är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-02-20 18:17 (9 år sen)

    För att förnya och producera hjärnceller kan man med stöd av Glabalhealingcenter med minsta biverkningar tillföra kroppen och hjärnan ämnen som är naturliga!
    Jag väntar själv på att ersätta Vissa bindemedel som följer i medicin som orsakar hälsoproblem med organiska substanser som finns i NeuroFuzion! Li + är ett ämne som hjälper hjärnan mycket pisitivt, men man önskar slippa biverkningar av bindemedel som tillför kroppen monotont giftiga belastningar!
    @NegarRiahi

  • Avatar Tidigare användare 2015-02-20 18:14 (9 år sen)

    Opererad för ett stort Astrocytom för 5 år sedan. Forts att utvecklas kognitivt hela tiden. Det måste vara någon eller några av dessa nya cellers förtjänst. Grattis till er!

  • Avatar 2015-02-20 16:42 (9 år sen)

    Mycket intressant. Oligodendrocyterna som identifierats kan spela en enorm roll för skyddet av nervtrådarna t.ex.
    Hjärnan är otroligt komplex, det hittas ständigt nya möjligheter i takt med att vår tekniska utrustning ständigt utvecklas.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons