Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny teknik hopp för förlamade

Fyra män, som varit förlamade i flera år, har återfått förmågan att röra på benen och fötterna med hjälp av en liten inopererad stimulatorplatta med elektroder som stimulerar ländryggmärgen.
Annons

Förutom stimulatorplattan har männen tränat. Patienterna kan nu röra en hel del på benen men ingen har hittills återfått förmågan att gå. Det visar en studie som publicerats i tidskriften Brain.

Resultaten tyder på att behandlingen kan tillämpas på personer som fick sin skada för länge sedan. En teori om varför det har fungerat kan vara att ett fåtal nervfibrer, som gått från hjärnan till ländryggmärgen, kan ha funnits kvar. De kan ha varit så försvagade att signalerna från dem inte har kunnat röra benmusklerna. Men med hjälp av stimulatorplattan har man ökat känsligheten i ryggmärgen så att även väldigt svaga impulser från hjärnan leder till att benen rör sig, enligt Sveriges Radio.

Mer forskning behövs för att bekräfta dessa resultat.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-04-12 19:21 (10 år sen)

    Låter bra och ger en viss hopp för de förlamades framtid. Gäller det här för ansiktsförlamade också undrar jag. Finns det lösningar som gör halvansiktsförlamades symptom bättre med hopp om bättre rörlighet för de ansiktsmuskler som det är svårt att röra på undrar jag.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons