Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ny behandling kan väcka patienter ur koma

I ett nytt banbrytande försök har forskare lyckats väcka komapatienter ur dvalan genom att leda ström till deras hjärna.

Lovisa
Publicerad den: 2017-05-29

Annons

Allvarliga skador på hjärnan, syrebrist eller diabetes. Samtliga av dessa tillstånd kan i sin tur leda till att hamna i koma – en dödsliknande sömn utan några som helst garantier för uppvaknande.

Vanligtvis är de som drabbas hjälplösa, men nu har forskare använt sig av en ny elbehandling och lyckats väcka patienter ur koman i upp till en vecka.

Elektricitet väcker hjärnan

Genom att skicka elektriska impulser genom hjärnan, 20 minuter åt gången under fem dagar kunde forskarna i mångt och mycket väcka hjärnan till liv. De komapatienter som var med i försöken befann sig då i det komatillstånd som kallas temporär koma, där patienterna i vissa fall kan visa mycket små tecken på medvetenhet utan dock att kunna kommunicera med andra. Så hade de legat i minst tre månader.

Annons
Annons

Överraskande många livstecken 

Efter elbehandlingen visade nio av de totalt 16 patienterna överraskande många tecken på att vara vid medvetenhet – de kunde reagera på order, känna igen objekt och röra sig. Två av patienterna kunde även kommunicera och svara på frågor genom att röra delar av sin kropp.

Under försöken riktade forskarna strömmen mot pannloben vilken styr många av våra tankeprocesser, exempelvis beslut och socialt beteende. Strömmen aktiverade då pannlobens hjärnceller vilka då skickar elektriska signaler till varandra och andra delar av hjärnan igen.

Föll tillbaka i koma 

Dessvärre föll patienterna tillbaka till sitt ursprungliga tillstånd igen efter cirka en vecka. Därför arbetar forskarna nu vidare med att finputsa tekniken så att de i framtiden ska kunna väcka människor ur koma permanent.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons