Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nobelpristagare vill studera försummat hjärnområde

Den 10 december är det dags att dela ut Nobelpriset i medicin. En av pristagarna är 75-årige John O'Keefe som ligger bakom upptäckten av hjärnans platsceller. Men nu byter han forskningsspår, efter 40 års studier om hjärnans hippocampus.

Publicerad den: 2014-12-08

Annons

– En av mina första kärlekar var till amygdala, säger John O'Keefe, Nobelpristagare i medicin, till Sveriges Radio.

I mer än 40 år har han studerat hippocampus och så kallade platsceller, redan 1971 upptäckte han celltypen som utgör grunden för vårt lokalsinne. Men nu tänker den 75-årige forskaren byta spår för att utforska ett annat område av hjärnan: amygdala.

John O'Keefe berättar hur han smyger in på labbet under sena kvällar för att ensam studera det specifika hjärnområdet som har en central roll vid känslor. Han påpekar att amygdala är försummat forskningsmässigt men att området är viktigt. Troligtvis är det involverat i flera av våra deprimerande sidor, som aggressioner, våld och rädsla.

Annons
Annons

– Vi kanske kan bringa lite ljus på det, genom att titta på hur amygdala aktiveras. Det är ett mycket viktigt men lite studerat hjärnområde, säger han till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons