Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Nervceller nybildas i sjukdomsdrabbad del av hjärnan

Ny forskning visar att det bildas nya nervceller under hela livet i en del av hjärnan, striatum, som ofta är påverkad vid neurologiska sjukdomar.
Annons

Vi föds och dör med samma nervceller, med undantag för några typer av nervceller som kontinuerligt byts ut under hela livet.

Nu visar en ny studie att det bildas nya nervceller i ett område som kallas striatum i hjärnan och som är viktigt för en viss typ av inlärning och koordinering av rörelser. Forskarna fann också att de nyfödda nervcellerna i detta område hade förlorats vid Huntingtons sjukdom, en ovanlig och ärftlig neurodegenerativ sjukdom.

Kanske kan det i framtiden bli möjligt att stimulera nybildningen av celler för att ersätta förlorade nervceller vid till exempel stroke. Forskarna vid Karolinska Institutet ska nu gå vidare och undersöka det.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-02-26 09:49 (10 år sen)

    Instämmer undrande med ovanstående (Habba). För egen del intresserad runt "brända" celler med anledning av stress i olika former o kombinationer. Länge tänkt att återväxt sker vid återhämtning, men tar sån tid. Även om det är känt o du förlikat dig med det o denna totalförändring - det är bara att "se tiden an", så är inte omgivningen med o nya stresspåslag läggs till under rehab. Utifrån ett allmänmänskligt plan i största grad, men också utifrån ett socioekonomiskt, vore det i allra högsta grad en stor fråga o vidgade intresseområden att förkorta den tid det tar för "återväxt" av celler o rehabilitering / Towanda

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-25 11:23 (10 år sen)

    Detta vet vi så väl, vi som jobbar med rehab.
    Men vad gör medicinare? Hur vet de vad och hur nybildandet ska sättas igång med både nerv och hjärnceller efter en skada?
    Kopplar man utbrändhetsskador dit?

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-25 10:08 (10 år sen)

    Det vet vi väl. Både nervceller och hjärnceller. Men, vet strokeavdelningar det? Och rehab?
    Och hjärnstress? Sk ." gått i väggen" som kan bli en härssmälta av hjärnan. Hur undersöks dessa tillstånd? Forskas det ?
    Habba


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.