Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Motionera bort huvudvärken

Var femte tonårsflicka lider av spänningshuvudvärk flera gånger i månaden. En ny avhandling från Lunds universitet visar att mer muskler och bättre kondition kan vara räddningen för de tonårsflickor som lider av återkommande spänningshuvudvärk.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-09-15

Annons

En liknande studie från Danmark på flickor mellan 9-18 år visar också att det finns ett samband mellan återkommande huvudvärk, dålig kondition och svag muskelstyrka.

– Det är framför allt den översta muskeln i skuldran, trapeziusmuskeln, som vi har haft fokus på. Den belastas när vi till exempel utför monotona arbetsmoment framför datorn, säger Birte Tornøe, doktorand vid Lunds universitet.

För att bättra på muskulaturen rekommenderas styrketräning tre dagar i veckan. Pulshöjande aktivititer och regelbundet idrottande är också viktigt. Att låta bli kan ge konsekvenser i form av kronisk åkomma som följer med in i vuxenlivet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.