Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mikropaus bland blommor är toppen för hjärnan

Det räcker med en 40 sekunders paus i naturen för att bli mer alert och förbättra koncentrationen. I alla fall om man ska tro forskare vid universitetet i Melbourne.

Publicerad den: 2015-06-01

Annons

Den som får möjligheten att njuta av en blomstrade äng under en kort stund kommer att öka sin koncentration markant. Det visar resultatet från en ny australiensisk undersökning.

Studien gick ut på att 150 studenter utförde en tråkig, men koncentrationskrävande övning framför datorn. När halva tiden hade gått fick studenterna en paus på 40 sekunder, där hälften av deltagarna tilläts se ett platt och öde hustak i betong. Resterande studenter fick se samma bild, men här var betongen utbytt mot en grönskande äng.

Det visade sig att deltagarna som såg grönskan och blommorna gjorde betydligt färre fel under övningen. Forskarna menar att detta visar hur stor inverkan naturen har på vår koncentration och ork. De hoppas att resultatet ska leda till utformning av så kallade gröna tak i storstadsmiljön.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons