Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fortsatt ökad förskrivning av ADHD-läkemedel

Det skrivs i allt större utsträckning ut centralstimulerande ADHD-läkemedel. Andelen användare är högst i åldersgruppen 10-17 år, både bland pojkar och flickor. Omkring 90 procent av förskrivningen består av det centralstimulerande läkemedel. Det visar en uppgifter från läkemedelsregistret som Socialstyrelsen tagit fram.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-06-04

Annons

– I dag behandlar vården drygt fyra procent av pojkarna i befolkningen med metylfenidat, vilket innebär att en betydande andel av dem som har ADHD får läkemedel, säger Socialstyrelsens utredare Peter Salmi.

Förekomsten av ADHD bland pojkar i skolåldern har i vetenskapliga studier uppskattats till omkring fem procent.

Uppgifterna från läkemedelsregistret redovisar såväl befintliga som nya användare av centralstimulerande ADHD-läkemedel från 2006 till 2013.

Annons
Annons

– Det sker en tillströmning av nya användare, så vi är fortfarande inte i ett skede där vi kan förvänta oss en stabilisering av förskrivningen, säger Peter Salmi.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons