Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fetma ökar risken för cp-skador hos barnet

Blivande mödrar som lider av fetma löper en ökad risk för att barnet ska få cp-skador. Det visar en ny svensk-amerikansk studie publicerad i medicintidskriften Jama.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-10

Annons

– Våra resultat kan ses som ytterligare ett viktigt argument för kvinnor som planerar att skaffa barn att undvika att dra på sig övervikt och fetma. Åtgärder att reducera förekomsten av övervikt och fetma är en fråga som inte bara enskilda individer har ansvar för, utan också politiker, livsmedelsindustrin och snabbmatsrestauranger, säger professor Sven Cnattingius vid Karolinska institutet, som är en av forskarna i studien.

Studien visar att ju fetare mannan är, desto mer ökar risken för cp-skador hos barnet – en slutsats efter att forskarna hade studerat 1,4 miljoner barn födda mellan 1997 och 2011 och deras mammors BMI-värden. Mammor vars BMI låg mellan 25 och 29,9 hade en 22 procents högre risk för att barnet skulle födas med cp-skada, jämfört med mammor med ett BMI under 25. De som hade ett BMI på minst 40 löpte en fördubblad risk.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons