Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ett steg närmare gåtan kring den dödliga nervsjukdomen ALS

Forskare vid Umeå universitet har med sitt arbete gjort framsteg kring ALS. Bildandet av proteinklumpar torde spela en central roll i sjukdomsutvecklingen.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-06

Annons

Resultatet från studien pekar på att individer med sjukdomen ALS har en genetisk mutation vilket gör att proteinet SOD1 veckas fel och klumpar sig i hjärnan och ryggmärgens motoriska nervsystem. Det rapporterar SVT

Proteinklumparnas roll

Att aminosyrakedjor kan blida klumpar i nervcellerna hos ALS-patienter är sedan tidigare känt. Dock har det har varit oklart vilken roll proteinklumparna spelar i sjukdomsutvecklingen hos individer med ärftligt anlag för ALS.

– Vi har nu kunnat visa att de sjukliga klumparna sätter igång en dominoeffekt som snabbt sprider sjukdomsutvecklingen upp genom ryggmärgen hos möss. Vi misstänker att så kan vara fallet även för människor, säger professor Thomas Brännström, som är en av författarna av den vetenskapliga artikeln som publiceras i tidsskriften Journal of Clinical Investigation.

Annons
Annons

Förhoppningarna är att fyndet ska hjälpa till att hitta metoder för att förhindra eller stoppa det dödliga sjukdomsförloppet hos personer som bär på ärftliga anlag för ALS. Men innan dess fordras mer forskning.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.