Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Elektroder i hjärnan ska motverka epilepsi

För första gången har en patient i Sverige fått elektroder inopererade i hjärnan för att motverka epilepsi. Metoden har tidigare främst använts på Parkinsonpatienter.
Annons

Metoden djup hjärnstimulering eller deep brain stimulation (DBS) används framför allt för att lindra skakningar hos personer med Parkinsons sjukdom, men kan också användas vid vissa andra sjukdomar som ger muskelsammandragningar samt hos personer med tvångssyndrom. Kortfattat innebär den att patienten genom ett kirurgiskt ingrepp får två elektroder placerade i mellanhjärnan. Via en dosa, liknande en pacemaker, skickas elektriska impulser ut.

– DBS är ett komplement till annan behandling, framförallt läkemedel. Hittills har en patient opererats på Akademiska och ytterligare en operation är planerad, säger Eva Kumlien, överläkare i neurologi på Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Än så länge vill hon inte sia kring utfallet eftersom det kan ta flera månader eller till och med år innan man kan utvärdera effekten. Men i bland annat en amerikansk studie från 2010 hade över hälften av patienterna betydligt färre anfall två år efter ingreppet. Några hade inga anfall alls. Patienternas livskvalitet ökade också.

Men även om behandlingen visar sig vara lyckosam även i Sverige är det inte alla epileptiker som kan komma ifråga för behandlingen. Bland annat krävs att anfallen utgår från ett avgränsat område i hjärnbarken och att patienten testat läkemedelsbehandling utan att ha fått tillräcklig effekt. Operationen kan innebära vissa risker, som komplikationer i form av huvudvärk och humörpåverkan, enligt pressmeddelandet.

Annons
Annons

Här kan du läsa om djup hjärnstimulering för Parkinsonpatienter.

Har du epilepsi? Skulle du vara beredd att testa DBS mot anfallen? Kommentera gärna nedanför artikeln. 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.