Senaste nytt 


    Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /www/netdoktor.se/templates/general.php on line 1170

Alzheimers sjukdom kopplas till tarmflorans sammansättning

Tarmbakterier kan spela roll vid utvecklingen av Alzheimers sjukdom, enligt forskare från Lunds universitet som menar att upptäckten öppnar upp för nya möjligheter att förebygga och behandla sjukdomen.

Genom att studera både friska och sjuka möss fann forskarna att mössen som led av Alzheimers sjukdom hade en annan sammansättning av tarmbakterier än de friska mössen. Forskarna jämförde även med möss som helt saknade bakterier. Det visade sig att möss utan bakterier hade betydligt mindre mängd beta-amyloidplack i hjärnan, vilket bildas vid nervtrådarna vid Alzheimers sjukdom.

För att klargöra sambandet mellan tarmfloran och sjukdomsutvecklingen överförde forskarna tarmbakterier från sjuka möss till bakteriefria möss, och fann att mössen fick mer beta-amyloidplack i hjärnan än om de fått bakterier från friska möss.

– Vårt arbete är unikt eftersom vi kan visa på ett direkt orsakssamband mellan tarmbakterier och Alzheimers sjukdom. Det var slående att de möss som helt saknade tarmbakterier utvecklade mycket mindre plack i hjärnan, säger forskaren Frida Fåk Hållenius, vid Centrum för Preventiv Livsmedelsforskning.

– Resultaten innebär att vi nu kan börja forska på sätt att förebygga sjukdomen, och fördröja insjuknandet. Vi ser det som ett stort genombrott eftersom man tidigare bara kunnat ge symptomlindrande bromsmediciner.

Publicerad den: 2017-02-13

Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor

Källor: Lunds Universitet
(http://www.lu.se/article/tarmbakterier-kan-spela-roll-vid-alzheimers-sjukdom?ref=pressrelease)

Kommentera


Regler för kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (12 st)

  • Steven Riddarlans 2017-02-13 23:48:12
Detta har jag upptäckt för 25 år sedan. Jag visste att de skadliga tarmbakterierna kunde skada kroppen såvida kroppen tappar många funktioner eller åtminstone försvaga dem. Jag intog Seridrin och Biobiloba för att förstärka minnet men efter ett par år upptäckte jag att när jag hade värk i tarmarna och i magen; då blev jag påverkad av värken och inte kunde tänka klart. Till Slut fick jag en tanke på att rensa magen . Det fanns många mediciner men till Slut kom jag på att det handlade inte om bara tömma tarmen från bakterien; utan jag tänkte på att i samma veva borde jag använda något som kunde döda bakterien. Tilla slå Slut hittade jag en medicin i saltform som heter MAGNESIUM SOLFAT. Ända till idag använder jag den tre gånger om året. Nu finns det ingen värk och inga tendenser till minnesförlust. Nackdelen med detta är jag kommer ihåg alla mina skulder till inkasso byråerna, kronofogden samt Skattemyndigheten. Så må djävulen hämtar dem innan guden tar dem.
  • PJ Fager 2017-02-13 19:29:06
En mikrodos litium kan också förhindra uppkomsten av Alzheimers hos möss; "Chronic Microdose Lithium Treatment Prevented Memory Loss and Neurohistopathological Changes in a Transgenic Mouse Model of Alzheimer's Disease", https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4659557/

Studier har också visat att en mikrodos litium kan bromsa Alzheimers hos diagnostiserade personer, "Microdose lithium treatment stabilized cognitive impairment in patients with Alzheimer's disease." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22746245.

Läs mer i boken "Litium det nya hälsominerale"t, publicerad nov 2016.
  • wilhelm1 2017-02-13 19:21:08
Lycka till Anna. PhD Sanna Ehdin är en av våra allra främsta experter på tarmfloran. Mikrobiolog och har skrivit flera böcker om mage-tarm. Hon har framhållit denna Prebiotika som finns i Topinulin i sina böcker.
Det blir supernäríng åt alla de goda bakterierna nere i grovtarmen, på rätt ställe alltså.
När dessa tillväxer trängs de som avger de skadliga ämnena ut efter hand.
Det är principen. Stabiliserar också blodsockret. Gavs förr till diabetiker här i Sverige i sjukvården innan insulinet var uppfunnet.
I Tyskland välkänt som bantningsmedel eftersom det tar bort sug efter sött. Tömmer också tarmfickor. Det blir då som en profylax mot cancer i grovtarmen.
  • Anna Gebhard 2017-02-13 19:07:52
oj, blev knasigt när jag försökte skicka via telefonen, det tsod att det inte gick igenom. Ursäkta!
  • Anna 2017-02-13 18:58:50
Tack, Wilhelm jag ska kolla på det. Är tacksam för all hjälp, för vårdcentralen tror att jag hittar på. De har bokstavligen sagt att "vi kan inte veta om detta är sant" för att det är så många olika problem (bränner också till i ben, huvudet, ögonen). Jag blir också rätt låg av att inte kunna äta i princip något periodvis. Jaja, nu vandrar jag från ämnet...men det har verkligen varit tufft att vara helt ensam om att försöka fixa mig.
Visa fler