Senaste nytt 


    Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /www/netdoktor.se/templates/general.php on line 1170
Det här visste du inte om Parkinsons sjukdom

Det här visste du inte om Parkinsons sjukdom

De flesta associerar nog ofta Parkinson med motoriska symptom såsom skakningar, stelhet och böjd kroppshållning. Men de allra första tecknen kan snarare handla om till synes mindre dramatiska faktorer som dålig sömn och nedsatt luktsinne. Även försämring av synen kan vara ett tecken.

För 200 år sedan beskrev läkaren James Parkinsons sjukdom med samma namn för första gången. Till minne av honom firas hans födelsedag varje år just för att uppmärksamma sjukdomen, sprida förståelse kring den och om hur den påverkar individen. Vad känner du till om Parkinson? Kanske visste du inte det här…

Visste du att…

• Sjukdomen beror på ansamling av ett protein

Parkinsons sjukdom uppkommer då nervceller i hjärnan bryts ned. En betydande del av de symtom som uppkommer beror på att protein i nervcellernas ändar, som bland annat reglerar frisättningen av signalsubstansen dopamin slutar fungera som det ska. Nervcellerna bryts ner och därmed så går produktionen av signalsubstansen dopamin också ner. En liknande nedbrytning sker naturligt med åldrandet, men vid Parkinson är processen mycket snabbare.

• Första symtom nedsatt lukt och depression

Samtidigt som de flesta associerar Parkinsons sjukdom med symtom såsom skakningar, stelhet och böjd kroppshållning, lider många av sjukdomen långt innan dessa ger sig till synes. Det är först när sjukdomsprocessen tilltagit ordentligt som de motoriska symptomen uppkommer.De första symptomen är snarare dålig sömn, nedsatt luktsinne eller syn, störning av hjärt- eller tarmfunktioner, depression, problem med uppmärksamheten eller att planera och genomföra vardagliga uppgifter. Dessa tidiga symptom kan uppstå flera år innan de mer karaktäristiska motoriska symptomen uppstår.

Läs också: När ska jag söka hjälp för depression?

• Motoriska symptom kan behandlas bort

De för sjukdomen mest karaktäristiska symptomen såsom skakningar, stelhet och böjd kroppshållning går numera i princip helt att medicineras bort. Även om det ofta kan vara en lång och jobbig väg för att hitta en medicinering som fungerar för den enskilde individen.

Till skillnad från de motoriska symptom, så upptäcks och behandlas dock inte de icke-motoriska symptomen lika ofta – fastän att effektiva behandlingar finns. Genom att upptäcka och behandla dessa symptom tidigare och förstå deras inverkan på de dagliga rutinerna, kan man bidra till att livskvalitén förbättras.

Läs också: kloka råd till dig med Parkinson

Andra viktiga faktorer är att ha fasta rutiner, undvika stress, se över sin kost och att motionera för att underhålla kroppens rörlighet, smidighet och kondition. Med rätt behandling och regelbunden rehabilitering, så kan man leva vidare som tidigare i många år.

• Alla kan drabbas

Idag lidet över 20 000 personer i Sverige av Parkinsons sjukdom. Sjukdomen är vanligare hos människor över 55 år och hos personer över 60 år förekommer den hos 100 av 10 000 invånare.
Varför en person drabbas av Parkinsons är ännu okänt, men man tror att det kan handla om en kombination av ärftlighet, olika miljö- och livsstilsrelaterade orsaker samt åldrande. Vad man däremot vet helt säkert är att alla kan drabbas. 

Publicerad den: 2017-04-11

Författare: Lovisa Dahlström, redaktör

Kommentera


Regler f�r kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (0 st)

Det finns inga kommentarer än. Bli den första att kommentera artikeln.