Här kan patienten få sin MS-diagnos på en dag

Nu kan patienter i Region Skåne få sin MS-diagnos på en dag. Detta tack vare ett nytt snabbspår på Skånes universitetssjukhus, Sus, i Lund. Det här innebär att patienterna kan slippa en väntetid på flera månader för att få svar på om de har MS eller inte.

Patienter i Region Skåne som söker vård för att de befarar att de har multipel skleros, MS, har sedan i höstas haft möjlighet att få en diagnos redan samma dag som utredningen påbörjas, det skriver Dagens Medicin.

– Nu får patienten i regel komma hit inom 14 dagar. Innan fick patienten oftast vänta längre och efter läkarbesöket beställdes en magnetkameraundersökning för utredning. Det kunde ta allt ifrån en till flera månader innan den undersökningen kom till stånd, säger Petra Nilsson, neurolog och chef för MS-teamet, till Dagens Medicin.

Frustrerande vänta länge på diagnos

Utredningen inleds med att patienten röntgas och avslutas med läkarsamtal samt ett ryggvätskeprov, lumbalpunktion.

Petra Nilsson berättar för Dagens Medicin att det varit viktigt för henne att få igenom snabbspåret eftersom väntan på diagnos ofta är frustrerande för både patient och personal.

– Vi satsar speciellt på dessa patienter för att det dels är viktigt på grund av medicinska skäl men också av psykologiska skäl, säger Petra Nilsson till Dagens Medicin.

Enligt Petra Nilsson har de patienter som varit aktuella för snabbspåret uppskattat att utredningen gått så snabbt.

Under våren är det tänkt att snabbspåret ska utvärderas. Man hoppas på att patienter ska erbjudas samma möjlighet till diagnostisering på Sus i Malmö.

Publicerad den: 2016-01-22

Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Källor: Dagens Medicin
(http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/01/20/ms-diagnos-pa-en-dag/)

Kommentera


Regler för kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (8 st)

  • Wei 2017-02-23 17:47:55
Hur ställer man en MS-diagnos på ett dygn? Görs inte LP?
  • Wei 2017-02-23 17:47:19
Hur ställer man en MS-diagnos på ett dygn? Görs inte LP?
  • Wei 2017-02-23 17:46:38
Hur ställer man en MS-diagnos på ett dygn? Görs inte LP?
  • Wei 2017-02-23 17:46:03
Hur ställer man en MS-diagnos på ett dygn? Görs inte LP?
  • Annette 2017-01-04 20:42:35
Fantastisk service. Var på akuten igår och träffade där bla en neurolog. 24 timmar senare var min diagnos satt(MS) med hjälp av detta snabbspår.
Visa fler