Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

MS-drabbade hjälpta av ny behandling

Olika handikapp hos patienter med multipel skleros kan reverseras med en blodstamcellstransplantation, enligt ny forskning. ”Resultatet är påtagligt bättre än för dagens etablerade behandlingar”, säger överläkaren Joachim Burman.


Publicerad den: 2015-01-23

Annons

Blodstamcellstransplantationen är ännu inte etablerad som behandling av multipel skleros, MS. Nu har metoden utvärderats i en stor studie där 145 patienter följdes i fem år efter transplantation. Av dessa var 68 procent helt stabila och visade inga tecken på sjukdomsaktivitet.

Hos hälften av patienterna sågs förbättringar i neurologisk funktion och patienterna hade även en högre livskvalitet efter behandlingen. Dessutom var biverkningarna milda och ingen deltagare dog till följd av transplantationen.

En av studiens huvudförfattare är Joachim Burman, överläkare vid Akademiska Sjukhuset och forskare vid institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet.

Annons
Annons

– Resultaten är påtagligt bättre än med etablerade behandlingar som idag finns tillgängliga i Sverige, där egentligen ingen annan behandling har kunnat visa förbättring. En annan fördel är behandlingen ges vid ett enda tillfälle och därefter klarar sig majoriteten utan behandling. Vi hoppas och tror att behandlingen kommer att slå igenom på stort under de kommande fem åren, säger han i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Majoriteten av deltagarna hade så kallad skovvis fortlöpande MS, och för den gruppen var resultatet överlägset bäst. De flesta patienter med sekundärprogressiv MS blev dock också stabila efter behandlingen. Forskarna kunde även se att utfallet blev bäst om transplantationen genomfördes inom tio år från att diagnosen ställdes.

Studien är ett samarbete mellan Uppsala universitet och Northwestern University i Chicago. Artikeln är publicerad i The Journal of the American Medical Association, JAMA.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Anne-Lie Ericsson 2017-07-4 11:13 (7 år sen)

    Hur länge har gränsen 60 år använts som ett mått på att inflammationsaktiviteten upphört?
    Var går gränsen för att man ska anse att SPMS inträtt?
    Hur mäts det?
    I artikeln står att "patienter med sekundärprogressiv MS blev dock också stabila efter behandlingen. Forskarna kunde även se att utfallet blev bäst om transplantationen genomfördes inom tio år från att diagnosen ställdes" fråga: är detta något man tar hänsyn till vid bedömning om stamcellstransplantation ska användas? Är det inte positivt om man uppnår stabilitet? OBS! detta är frågor - inte kommentarer! Jag är alltså tacksam för svar!

  • Avatar Anne-Lie Ericsson 2017-04-15 13:00 (7 år sen)

    Hej!
    Denna mening ger mig hopp:
    De flesta patienter med sekundärprogressiv MS blev dock också stabila efter behandlingen. Forskarna kunde även se att utfallet blev bäst om transplantationen genomfördes inom tio år från att diagnosen ställdes.

    Hur gör jag för att övertyga andra neurologer om detta?

    Släpper inte hopp om förbättring trots möte med "realistiska attityder".

    Fortfarande hoppfull

  • Avatar Tidigare användare 2016-10-1 12:38 (8 år sen)

    victoria:
    så du menar att vitaminer och andra hälsokurer hjälper
    mot HIV,MS och andra åkomor och varför har inte läkare och andra forskare kommit på det tidigare?
    Det låter för mig som du vi sälja på vissa produkter. Och hur kan jag/vi veta att det är sant..?

  • Avatar Tidigare användare 2016-10-1 08:42 (8 år sen)

    OTROLIGT MEN SANT!!! för mer än 9 år nu, jag har drabbats av HIV och en av mina vänner kopplade mig med Dr Molemen, jag kontaktade Dr Molemen via e-post, jag berättade för honom om min hälsostatus och jag också begärt för hans helande medicin, han berättade för mig att inte oroa dig att han skulle bereda vissa örtmedicin för mig som jag var att dricka för några dagar , han gav mig anvisningar om hur man får sin medicin efter alla processen fick jag den vissa växtbaserade läkemedel från Dr Molemen som han skickade till mig här i mitt land, jag använde dem dagligen som jag var regisserad och nu har jag återfå min hälsa.
    Jag gjorde några par av test för HIV igen och jag var bekräftad negativ från olika sjukhus, den här mannen riktigt frälsa själar och jag uppmanar alla att träffa honom för något problem eller sjukdom.
    Du kan kontakta honom på (drmolemenspiritualtemple@gmail.com / dr.molemenspiritualtemple@yahoo.com) eller ring honom på +2347036013351).

  • Avatar Tidigare användare 2016-06-10 13:26 (8 år sen)

    Tack Mattias för ditt svar.

  • Avatar Tidigare användare 2016-06-10 13:12 (8 år sen)

    Tack Mattias för ditt svar.

  • Avatar Tidigare användare 2016-06-10 13:21 (8 år sen)

    Tack Mattias för ditt svar.

  • Avatar Tidigare användare 2016-06-10 13:22 (8 år sen)

    Tack Mattias för ditt svar..

  • Avatar Tidigare användare 2016-06-10 13:03 (8 år sen)

    Tack Mattias för ditt svar..

  • Avatar Tidigare användare 2016-06-10 13:20 (8 år sen)

    Tack Mattias för ditt svar..


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.