Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Brister i vården av MS- och Parkinsonsjuka

Fyra av tio MS- och Parkinsonsjuka får inte uppföljande läkarbesök och det finns även brister i rutiner och rehabilitering av dessa patienter. Det visar Socialstyrelsens första nationella utvärdering inom området.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-02

Annons

Delar av vården för patienter med MS och Parkinsons sjukdom fungerar förhållandevis bra, till exempel grundbehandlingen med läkemedel. Däremot visar resultaten av Socialstyrelsens utvärdering att det råder stora utvecklingsbehov inom flera andra delar av vården. Bland annat finns det brister i arbetet med rehabilitering och uppföljning liksom i styrningen av vården. Enligt Socialstyrelsens patientregister får fyra av tio med MS eller Parkinson inget uppföljningsbesök. Något som rekommenderas i de nya nationella riktlinjerna, minst en gång om året vid MS och minst två gånger om året vid Parkinson.

– Uppföljningen är en förutsättning för att patienten ska få rätt läkemedelsbehandling och för att nya symtom uppmärksammas och behandlas. Vi har också sett att socioekonomiska faktorer spelar in. De med högre utbildning får i större utsträckning uppföljande besök än de med lägre utbildning, säger Alexander Svanhagen, utredare vid Socialstyrelsen.

Det finns även skillnader mellan landstingen. Av alla MS-sjuka i Västerbotten har 79 procent fått minst ett uppföljningsbesök per år, medan motsvarade siffra i Norrbotten är 48 procent.

Annons
Annons

De nya riktlinjerna för MS och Parkinson

Socialstyrelsens utvärdering är den första inom området. Utgångspunkten är myndighetens nationella riktlinjer för vård vid MS och Parkinson, som ingår i regeringens satsning på kroniska sjukdomar. Riktlinjerna kommer att kunna få stor betydelse för vården, enligt utredare Per-Henrik Zingmark.

– Många, både patienter och de som arbetar inom vården, har länge efterfrågat nationella riktlinjer för MS och Parkinson då detta tidigare inte funnits. Det rör sig om sjukdomar som kan orsaka stora funktionsnedsättningar och förhoppningen är att riktlinjerna ska leda till en mer jämlik vård, säger han.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-12-3 12:54 (7 år sen)

    Hej. har MS diagnos 2013 april mycket aggressiv, skoven gjorde mig
    förlamad i halva kroppen, nästa skov flyttade till andra sidan med samma
    styrka, behandlades med tysabri som enligt läkaren skulle göra mig helt
    frisk, efter 2 1/2 år ändrades medecinen till gyliena och för cirka en månad
    sen ny medicin magthera. Under hela min sjukdom har jag haft svåra smärtor i hela kroppen trots all medicin, vid samtal med MS läkaren blir svaret att mina problem inte är MS relaterat, skoven är tillbakstryckta och
    han hänvisar till att söka annan läkare för diagnos. Har även fått botox mot
    min smärta i ben och lår samt höfter, inget har hjälpt, har ingen ork, kan inte arbeta. Väntar att magthera ska börja lindra mina smärtor.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.