Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fördomar kring testosteron och aggressivitet

Annons

Enligt ny forskning är det bara en fördom att hormonet testosteron framkallar aggressivitet. Men&nbspdet verkar dock höra ihop med en ökad känslighet för status, det visar forskning gjord i England och Schweiz.

Forskarna bakom studien testade testosteronets effekter i ett beteendeexperiment där pengar skulle fördelas mellan 120 kvinnliga försökspersoner. Först fick kvinnorna antingen en injektion med testosteron eller med placebo. När forskarna studerade kvinnorna kom de fram till att testosteronet varken gjorde dem mer aggressiva eller orättvisa i sitt köpslående. Tvärtom kom de med bättre, rättvisare erbjudanden, som minimerade risken att de skulle avvisas.

Annons
Annons

De kvinnor som däremot trodde att de fått testosteron blev mer aggressiva, egocentriska och orättvisa. Enligt forskarna tyder det på att i den mån testosteron gör människor aggressiva så är det på grund av hormonets rykte, och inte dess biologiska effekt.

Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.