Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Allt fler män tar testosterontillskott

Utskrivningarna av receptbelagda läkemedel som innehåller testosteron ökar bland svenska män. Hormonet används bland annat för behandling av hjärt- och kärlsjukdom, trots en viss skepsis hos delar av läkarkåren.

Publicerad den: 2015-01-02

Annons

– Många män med andra sjukdomar, det kan vara kronisk hjärtsjukdom, reumatisk sjukdom och så vidare, har låga testosteronnivåer. I de grupperna är det många som har symtom och besvär i onödan på grund av de låga testosteronnivåerna, säger Stefan Arver som är chef för andrologiskt centrum vid Karolinska, till Sveriges radio.

Testosteronbehandlingar har länge varit populära i USA, exempelvis för att bromsa ålderstecken som trötthet, svaghet i muskler och minskad sexuell lust. Nu ökar användandet av testosterontillskott även bland svenska män.

Utskrivningarna har blivit allt fler de senaste åren och ifjol fick närmare 15 000 män hormonet utskrivet, enligt statistik från Socialstyrelsen.

Annons
Annons

Det manliga könshormonet är dock omstritt, och det har länge funnits farhågor om att testosteron kan orsaka hjärt- och kärlproblem. Det är exempelvis bevisat att hormonet kan höja blodtrycket. För några år sedan drev även ett läkemedelsbolag en okonventionell kampanj för testosteron, vilket skapade oenighet inom läkarkåren.

– Testosteronet är av någon anledning ett väldigt kontroversiellt hormon. Det bygger väl på de här mytbildningarna kring det, att man kan reglera sexualiteten med ökade testosteronnivåer. Det finns en väldig skepsis i vissa läger och mer entusiasm i andra. Men jag tror att den svenska läkarkåren i grunden är väldigt försiktig och är noggrann med att göra ordentliga utredningar innan man sätter in behandling, säger Stefan Arver till Sveriges radio.

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.