Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ålder botar fobier

Många äldre har fobier, men de går över ju äldre man blir. Det visar en långtidsstudie bland 70-79 åringar från Göteborgs universitet.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2015-10-02

Annons

- Många av dem som har en fobi när de är 70 år blir bättre när de är äldre. Även om man har kvar symtomen är det många som inte får den här diagnosen senare. Det är en bättre prognos än vad man sett tidigare i kliniska studier, säger Robert Stigström som nyligen presenterade långtidsstudien i en avhandling vid Göteborgs universitet. 

Drygt 300 70-åringar har ingått i studien. De har intervjuats av sköterskor i Göteborg och följdes upp under nio år, vilket är unikt. 40 procent hade någon form av fobi som minskade med åren. 

Det är vanligt att vara överdrivet rädd, alltså ha en fobi, oavsett ålder. Men varför fobierna går över ju äldre man blir kan inte forskarna svara på.

Annons
Annons
Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-10-2 15:39 (9 år sen)

    Så uppmuntrande! Jag har fobi för att cykla! När vi blir riktigt gamla kommer vi inte ut mer och blir inte utsatta för det vi har fobi för! Man orkar helt enkelt inte bry sig längre!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.