Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vinterkräksjukan på tydlig uppgång

Annons

Hittills har spridningen av vinterkräksjukan varit beskedlig, men&nbspnu har&nbspden slagit till med full kraft. Upp till en miljon kan drabbas innan smittorisken är över. Årets vinterkräksjuka beräknas slå lika hårt som rekordsäsongen förra året, då totalt 800 000 fall inrapporterades.
– Den är absolut här nu. Vi märkte när folk började komma tillbaka till jobbet att det hade hänt en del under julhelgen, säger Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet.

I år tog ökningen fart i slutet av december, vilket är en förskjutning på en till två månader jämfört med förra säsongen. Och nu växer antalet rapporteringar snabbt.
– Det ser ut att bli ett liknande förlopp i år, säger Kjell-Olof Hedlund.

Annons
Annons

Totalt beräknas omkring 0,5-1 miljoner svenskar smittas under hela säsongen. Ifjol inträffade toppen i mitten av mars. Kjell-Olof Hedlund har svårt att säga om årets förskjutning kommer&nbspinnebära att smittan kulminerar senare i år.
– Vår känsla är att det är en väldigt hög vinterkräkaktivitet ute i samhället, men det är långt kvar till toppen än. Rapporterna som vi får är bara en droppe i havet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.