Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Blåbär och råg - bra för hälsan

Annons

Enligt ny forskning är blåbär ihop med bakterier bra för magen och råg ger stabilt blodsocker. Allt eftersom svensken fått&nbspökade kunskaper om vikten av god kost har intresset ökat för functional food, mat som gynnar hälsan.
– Vi är ofta väldigt inriktade på smak och vill det som är sött, gott och bekvämt och då har finprocessade, raffinerade produkter kommit upp på listan, säger Elin Östman, docent i industriell näringslära vid Functional Food Science Center, Lund universitet.

Det är en grupp forskare från Lund som i en studie kunnat se att råd har speciella egenskaper och är överlägsen vete för glukosreglering, något som är bra för såväl friska som för diabetiker. I en annan studie har Lundaforskarna kunnat visa att blåbär, som man sedan tidigare vet är nyttiga på många sätt, blir särskilt nyttiga ihop med lacto- och bifidobakterier i tarmen. Forskarna menar att inflammationsframkallade ämnen inte kommer i kontakt med tarmslemhinnan varpå blåbären kan hjälpa till att lindra och skydda mot tarminfektioner, ulcerös kolik och tjocktarmscancer.
– Man ser väldigt tidigt redan på små barn att bakteriefloran i tarmen betyder mycket, till exempel för utveckling av allergier, säger Siv Ahrn&eacute, professor i livsmedelshygien vid Lunds universitet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.