Uppföljning efter tarmcanceroperation bör individanpassas

Trots en rad olikheter kring både typ av cancer och operation, är uppföljningen för tarmcancerpatienter standardiserad. Ny forskning förespråkar därför mer individanpassad information och uppföljning efter operation.

– Det finns olika typer av operationer när det gäller tarmcancer och såväl symptomen som de fysiska förändringarna är olika beroende på var cancern sitter och vilken operation man gjort. Ändå är uppföljningen väldigt standardiserad. Jag vet att läget är ansträngt i vården, men jag önskar att vi kunde erbjuda tätare uppföljning, bättre information vid utskrivning och en mer individanpassad uppföljning, styrt av patientens individuella behov, säger Jenny Jakobsson, som nu disputerar vid Malmö högskola.

Ännu en slutsats som Jenny Jakobsson drar i avhandlingen är att återhämtningsmönstret skiljer sig åt mellan patienterna.

– Det är viktigt att förbereda patienterna på hur tiden efter operationen kommer att vara. Och den här informationen bör patienterna få innan de skrivs ut från sjukhuset. Den stora delen av återhämtningen sker nämligen hemma, och det är inte alltid så enkelt att klara av den på egen hand, säger hon.

Publicerad den: 2017-02-03

Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor

Källor: forskning.se
(http://www.forskning.se/2017/02/01/forskare-efterlyser-individanpassad-uppfoljning-efter-tarmcanceroperation/)

Kommentera


Regler för kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (0 st)

Det finns inga kommentarer än. Bli den första att kommentera nyheten.