Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Titthålsoperation blir allt vanligare

Patienter med kolorektal cancer opereras allt oftare med titthålskirurgi, laparoskopi, visare en rapport i läkartidningen.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-08-19

Annons

Laparoskopisk kolonkirurgi introducerades i början på 1990-talet och studier visar på mindre blödning, kortare vårdtid och snabbare återhämtning i jämförelse med öppen kirurgi. Något som snabbt gjorde metoden stor internationellt men i Sverige har införandet gått trögt, fram till för några år sedan. Mellan åren 2007 och 2009 opererades endast 5 procent av tarmcancerpatienterna med laparoskopi i Sverige. Idag ligger siffran på över 25 procent.

Samtidigt råder fortfarande betydande regionala skillnader och ett antal sjukhus har ännu inte kommit igång med kolorektal laparoskopi. Enligt de nationella riktlinjerna ska patienter med kolorektal cancer kunna erbjudas laparoskopisk operation, konventionell laparoskopi eller robotlaparoskopi. Något som har lett fram till att flera sjukhus för närvarande genomgår utbildningsprogram.

Här kan du läsa frågor och svar om cancer i mage och tarm.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.