Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tarmbakterier avgör midjemåttet

Hur mycket du äter är inte det enda som avgör om du blir smal eller tjock. Även tarmbakterier har visat sig ha ett finger med i spelet. Nu funderar forskare på om avföringstransplantationer med ”smala” tarmbakterier kan användas i behandlingen av fetma.
Annons

Det har varit känt sedan tidigare att tarmbakterier påverkar risken för att bli kraftigt överviktig eller få sjukdomar i ämnesomsättningen. Men nu har forskare vid King’s College och Cornell University lyckats visa sambandet mellan de båda, genom att identifiera vilka tarmbakterier som är vanligast hos personer med låg kroppsvikt, rapporterar SVT.

Resultaten publicerades i tidskriften Cell, och kan så småningom leda till att vi får mer personligt anpassade behandlingar mot fetma. I försök fick möss avföringstransplantationer med bakterien. Forskarna kunde då se att mössen gick upp mindre i vikt än de möss som inte fått magbakterien. Det återstår ännu att se om resultatet skulle bli detsamma på människor. 

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.