Irriterad tarm påverkar kvinnor mer negativt än män

Dubbelarbete och hög skämsfaktor kan leda till att kvinnors livskvalitet påverkas mer än mäns vid IBS, visar ny forskning.

– Även om likheterna är större än skillnaderna så finns det ett mönster av skillnader mellan män och kvinnor med IBS, konstaterar Ida Björkman, legitimerad sjuksköterska och forskare inom personcentrerad vård på Sahlgrenska akademin.

IBS, Irritable Bowel Syndrom, är ett tillstånd med irriterad tarm och olika grader av smärta, buksvullnad, gaser, diarré och förstoppning. Något som enligt Ida Björkmans avhandling verkar påverkar kvinnornas livskvalitet mer än männens

– Vi vet också sedan tidigare att stress förvärrar IBS. Männen beskrev arbete och familjeekonomi som stressande medan kvinnorna upplevde att de dubbelarbetade och hade ett andra skift hushållsarbete när de kom hem från jobbet. Denna negativa stress kan påverka magen hos båda könen och problemen förvärras, säger hon och fortsätter:

– Man behöver etablera ett partnerskap mellan vårdare och patient, och se till vars och ens livssituation. Det tar mer tid än en vanlig konsultation på tjugo minuter, men om det minskar lidandet och gör att patienterna inte behöver lika mycket vård längre fram så är det en god investering.

Publicerad den: 2017-01-04

Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor

Källor: Sahlgrenska akademin
(http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//kvinnors-livskvalitet-paverkas-mer-an-mans-av-irriterad-tarm.cid1418732)

Kommentera


Regler för kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (1 st)

  • wilhelm1 2017-01-04 14:55:31
I flera länder ger läkarna en mycket enkel naturprodukt, koncentrat av Jordärtskocka med Prebiotika som göder de goda bakteriestammarna så att de genom tillväxt tränger ut dem som avger skadliga o irriterande ämnen.
Även efter Antibiotika och alla övriga tarmproblem. Det bildas också ett mot tarmväggen skyddande slemskikt så tarmens väggar avlastas och återhämta sig under en kur 25 dagar.
Läs här vad användare säger om Topinulin:

http://www.aktivsyn.se/referenser.html

Fungerar också mycket bra istället för transplantationer av fekalier...