Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Glutenintoleranta kan ha ökad risk för nervskador

Ny svensk forskning visar på en koppling mellan glutenintolerans och sjukdomar i det perifera nervsystemet. Personer med celiaki kan ha ökad risk för tre särskilda neuropatier.

Publicerad den: 2015-05-18

Annons

– Vi har tittat på sambandet tidigare men då i ett något mindre material och med nackdelen att vi bara kunde studera celiakipatienter som vårdats på sjukhus. Det medförde att risken för neuropati kanske överskattades, säger professor Jonas Ludvigsson vid Karolinska institutet som är ansvarig för den nya studien till Dagens Medicin.

Att det finns en koppling mellan glutenintolerans (celiaki) och neuropatier (perifera nervsjukdomar) rapporterades redan på 1960-talet. I den nya studien har forskare samlat in sjukdomsdata på celiakipatienter via olika svenska register. Därefter har man undersökt kopplingen mellan sjukdomen och olika former av nervskador i det perifera nervsystemet. Data samlades in från fler än 28 000 patienter med diagnostiserad glutenintolerans.

Kan bottna i liknande mekanism

Resultatet pekar på att patienter med celiaki har 2,5 gånger högre risk för neuropatier, jämfört med dem som inte är intoleranta mot gluten. Forskarna fann även ett samband mellan celiaki och tre särskilda neuropatier. En var kronisk inflammatorisk demyeliniserande polyneuropati, vilket är en autoimmun sjukdom som drabbar perifera nerver.

Annons
Annons

Resultatet tyder på att de två sjukdomarna kan ha liknande immunologisk bakgrundsmekanism, dock krävs fler studier inom ämnet påpekar Jonas Ludvigsson.

– Vi har i vår studie tittat på celiaki, däremot säger studien inte något om huruvida det är bra eller dåligt att äta gluten för risken att drabbas av neuropati, säger han till tidningen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-10-7 11:34 (8 år sen)

    Hej!
    Efter ca 17 års olika undersökningar o medicineringar av medicinsk specialist för IBS. Fick jag diagnosen celiaki fastställd enl rådande praxis i vården okt 2015. Mitt glutenfria år har varit minst sagt ett litet helvete. Jag tvingades även söka akut. Jag kunde inte äta alls, var fjättrad till sängen i veckor. Pina i mig lite näringsdrycker från dietist. Och blev inlagd p g a superhögt crp ferritin etc. Jag har varit så sjuk o mått så dåligt. Min fråga om man får ställa det här. Vad vet man om vilka följderna (symtomen) i kroppen är av mcyket långvarig obehandlad celiaki. Jag är helt övertygad om att jag lidit av celiaki hela tiden, ja kanske hela mitt liv. Då jag alltid haft magbesvär så länge jag kan minnas. Varför är jag övertygad om detta.? Jo, jag kan äntligen äta all föda jag ej kunnat tidigare. Förutom gluten förståss. Men mår lite udda i kroppen än. Därför är jag mycket intresserad att få kunskap om vilka FÖLJDSJUKDOMAR man kan få av LÅNGVARIG obehandlad CELIAKI. Vilka är de andra 2 särskilda neuropatier. En var ju kronisk inflammatorisk demyeliniserande polyneuropati,
    mvh
    DaisyMaisy


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.