Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Frusen avföring hjälpte mot diarréer

Att äta avföring mot diarréer låter som en okonventionell lösning på magproblem. Men frusen avföring i kapslar har visat sig vara effektivt mot svåra diarréer hos patienter med klostridiuminfektion.
Annons

Det är sedan tidigare känt att patienter som fått en infektion av bakterien Clostridium difficile ofta blir hjälpta av avföringsdonation. Men behandlingen har varit besvärlig, eftersom avföringen måste ges med sond eller via ändtarmen – och dessutom måste den donerade avföringen vara färsk.

Men med hjälp av noggrant utvalda avföringsdonatorer, kapslar och en frys har nu forskare hittat en ny, enklare metod för att hjälpa den här typen av patienter. Avföring fördelades i kapslar och frystes in. Enligt Dagens Medicin fick sedan 20 patienter äta 30 kapslar vardera under två dagars tid, en total dos av 48 gram avföring per person. 18 av de 20 deltagarna i studien blev av med sina symtom efter behandlingen.

Annons
Annons

Forskarna från Massachusetts General Hospital anser att metoden är säker, men vill se längre och större studier för att få resultaten bekräftade.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.