Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förslag på tarmundersökning för alla över 60

Alla över 60 år bör undersökas för cancer i tjocktarmen, anser en forskargrupp vid Karolinska institutet. Nu föreslår de hur en sådan undersökning skulle kunna införas i sjukvården.

Publicerad den: 2016-01-11

Annons

Idag är tjocktarmscancer den tredje vanligaste cancerformen, och både män och kvinnor drabbas i lika hög utsträckning. Att införa storskalig screening mot tjocktarmscancer kan rädda liv, påpekar sjuksköterskan och medicine doktor Kerstin Stake Nilsson. Hon ingår i ett forskarteam som med hjälp av 200 000 försökspatienter försöker ta fram ett nytt screeningprogram.

– Målet är förstås att minska dödligheten i tjocktarmscancer. Att finna sjukdomen tidig så att man både minskar det personliga lidandet och minskar samhällets kostnader för behandling och vård, säger hon till Sveriges Radio.

Vill veta varför många avstår

I dagsläget är det två undersökningsmetoder som testas på patienterna i den pågående förstudien.

Annons
Annons

– Den ena patientgruppen får genomgå koloskopi, alltså får en slang med optisk utrustning för undersökning av tjocktarmen införd via ändtarmen. Den andra gruppen får lämna avföringsprov för kontroll av blod i avföringen, säger Kerstin Stake Nilsson.

Förutom att ta fram en bra undersökningsmetod vill forskarna även veta varför så många patienter väljer bort en tjocktarmsscreening.  

– Vi är framför allt intresserade av "NEJ-sägarna". Vi vill veta varför man avstår från undersökningen när den erbjuds.

Obligatorisk tarmscreening behövs

Troligtvis värjer många för att screeningen är intim. Men obligatorisk tjocktarmsundersökning behövs fastslår Margareta Erdesjö i Gävleborgs Mag- och tarmförening. Hon har genomgått en koloskopi flera gånger.  

Annons
Annons

– Första gången tyckte jag att det var förskräckligt och bad att få bli sövd. I dag ser jag det som en ren rutinkontroll, två gånger per år, säger hon till radio.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2019-02-18 17:42 (5 år sen)

    Jag får kontrollerat min tarm vartannat år pga Cancer i släkten, det är som vilken undersökning som helst, läkaren har någon gång tagit prov för analys vilket ej känns
    eller gör ont, man får låta bli att tänka på var undersökningen görs, efteråt är man väldigt nöjd att allt är bra, det är väldigt viktigt att man följer instruktioner för rengöring av tarm annars måste det göras om.

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-21 22:25 (8 år sen)

    När jag för 25 år sedan konstaterades ha tre tumörer i prostatan strålades jag ungefär 50 gånger varav helften var Brachy. Förmodligen ingick kontroll av tarmen. Med en slang med kamera och lampa såg jag allt man gjorde på en TV skärm. Tarmen både kändes och såg ut som ett stort brännsår efter all strålning. Helt plötsligt såg kameran en polyp som enligt läkaren var viktigt att man tog bort för annars fanns stor risk att den skulle utveckla cancer senare i livet, varför han med en inbyggd sax knipsade av polypen. När jag frågade varför det inte kändes någonting svarade läkaren att tarmen har inga nerver av den sorten som gör ont.

    Om borttagandet av polypen var orsaken till att jag blev helt botad från cancern vet jag inte, men förmodligen.

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-18 17:59 (8 år sen)

    Har tidigare blivit kollad vart 5:e år, numera vart annat år tack vare det slipper jag polyper, som avlägsnas vid screening, polyper som kan orsaka cancer, man får ta det som en rutinundersökning bättre det än cancer.

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-12 22:42 (8 år sen)

    Jag tyckte åxå det var fruktansvärt .Det gjorde så vidrigt ont så jag skrek
    och de var tvungna att söva mig

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-12 10:31 (8 år sen)

    Bra med denna screening! Obligatoriskt för landstingen, hoppas jag. Inte för patienten.

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-12 07:46 (8 år sen)

    Tycker det är ett mycket bra förslag visst är själva förberedelsen och undersökningen lite olustig men syftet är bra Hoppas förslaget går igenom

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-12 07:50 (8 år sen)

    Tycker det är ett mycket bra förslag visst är själva förberedelsen och undersökningen lite olustig men syftet är bra Hoppas förslaget går igenom

  • Avatar Tidigare användare 2016-01-11 18:51 (8 år sen)

    Jättebra om vi har råd med det!!!???


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.