Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Banta med bakteriers hjälp?

Nya djurstudier visar att tarmfloran reglerar aptiten. En upptäckt som kan leda till ett nytt sätt att banta, påpekar professor Serguei Fetissov. ”Om det fungerar på samma sätt hos människor kan man tänka sig att använda probiotika för att dämpa aptiten”.

Publicerad den: 2015-11-30

Banta med bakteriers hjälp?
Annons

Det rör sig om ett särskilt aptitdämpande protein som heter ClpB. Ungefär 20 minuter efter en måltid börjar våra tarmbakterier tillverka mer av proteinet som transporteras med blodet till hjärnan och aktiverar nervceller som svarar med att dämpa aptiten.

– Om det fungerar på samma sätt hos människor kan man tänka sig att använda probiotika för att dämpa aptiten, säger Sergueï Fetissov som är professor i fysiologi vid Université de Rouen i Frankrike, till Forskning & Framsteg.

Direkt efter en måltid finns rikligt med bakterier i tarmen och de delar sig snabbt. Serguei Fetissov säger sig tro att tarmbakterier har utvecklat förmågan att påverka aptiten hos sin värd, och därmed reglera sin livsmiljö i tarmen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2015-11-30 13:55 (8 år sen)

    Det är redan bevisat, i Tyskland med flera länder äter man ett koncentrat av ren Prebiotika som skapar tillväxt av samtliga de goda bakterierna nere i grovtarmen där allt avgörs.
    Det är Inulin från särskild sort av jordärtskocka som innehåller en unik mix av olösliga sockerarter, och blir supernäríng åt samtliga av de goda bakteriestammarna.
    Till skillnad mot alla möjliga sorters nya livsmedel med bakterier där man måste äta flera ggr om dagen i alla tider för att behålla bakteriefloran, så avgiftar man en skadlig flora nere i tarmen, och får en tillväxt nere på rätt ställe av de goda bakterierna.
    Topinulin som koncentrat av detta heter innehåller också fibrer som drar ut gammal jäsande mat ur eventuella fickor, och ger mättnadskänsla. Man får stabiliserat blodsocker och slipper sötsug.
    I Topinulin aktiv finns tillägg av blåstång som innehåller naturligt jod och krom. Båda viktiga för näringsomvandlingen.
    Detta naturmedel känt i mer än 70 år gavs från början åt överviktiga diabetiker för att stabilisera blodsockret och underlätta viktreducering.
    Det finns i Sverige också, ges till däggdjur med tarmstörningar bl.a. och
    rekommenderas till bantare av alla slag då en god tarmflora är förutsättningen för att lyckas med bantning.
    Ni kan läsa mera på nätet om den.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons