Att ställa cancerdiagnos med mobilen

Det kan bli möjligt att analysera dna med hjälp av mobilen och ställa en cancerdiagnos, enligt forskning publicerad i tidskriften Nature Communication.

– Vi sitter i ett hus där vi har den senaste teknologin för att bestämma dna i en arvsmassa. De instrumenten fyller en hel bänk och kostar kopiöst mycket pengar. Nu kan vi göra samma sak, men med en enkel mobiltelefon, säger Mats Nilsson, professor i biokemi vid Stockholms universitet och en av forskarna bakom studien.

Han talar om ett nytt mikroskop, kopplad till en smart telefon, som kan fastställa tjocktarmscancer. Tillsammans med amerikanska forskare har Mats Nilsson och hans forskarteam vid Stockholms SciLifeLab uppfunnit en svart liten låda som man kan koppla till mobilen. I lådan har de fört in en bit av en cancertumör och genom mobilkameran sedan kunnat läsa av dna-sekvenserna och hittat tjocktarmscancer.

– I vår modul finns allt som krävs för att göra en molekylär diagnostik. Vi tror att detta inte bara behöver ske i ett högteknologiskt labb, utan även på någon vårdcentral eller var som helst i världen, säger Mats Nilsson.

Publicerad den: 2017-01-18

Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor

Källor: Sveriges Radio
(http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6610205)

Kommentera


Regler för kommentarer

Publicera kommentar

Kommentarer (0 st)

Det finns inga kommentarer än. Bli den första att kommentera nyheten.