Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Antibiotika kopplas till högre risk för cancer

En ny studie har visat att en viss typ av bakterier har betydelse för hur godartade tumörer, adenomer utvecklar sig i tarmen – tumörer som också kan utvecklas till cancer. Forskningen visar också på att rubbning av bakteriefloran som sker vid intag av antibiotika kan ha effekt på bland annat motståndet mot de bakterier som påverkar hur tumörceller utvecklar sig.

Lovisa
Publicerad den: 2017-04-07

Annons

Forskningen är den första som kan visa på sambandet mellan antibiotikaanvändning och utveckling av adenomer (godartade tumörer) i tjock- och ändtarmen. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Gut.

Långvarig användning gav effekt 

Genom att använda sig av data från ett stort register patienter som genomgått koloskopi kunde sambandet mellan antibiotika och utveckling av tumörer i tarmen undersökas. Resultatet visade att långvarig antibiotikaanvändning tidigare i livet hade samband med diagnostiserade tumörer.

Läs också: Magsårsbakteriers simstil kan förutspå cancer 

Annons
Annons

Även tidigare forskning har visat på samband med antibiotika, som hämmar tarmbakterierna, och på så vis ger en ökad risk för cancer. En annan förklaring till samband skulle dessutom kunna handla om inflammationer som kan uppstå i tarmen vid behandling med antibiotika.

Tredje vanligaste cancertypen 

Kolorektalcancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige, efter bröstcancer och prostatacancer. I Sverige diagnostiseras cirka 6000 personer med varje år.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons