Senaste nytt 


    Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /www/netdoktor.se/templates/general.php on line 1170

Fråga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

Serotonin och tarmrörelser vid ulcerös kolit

Hej! Jag är sedan 20 år opererad för ulcerös kolit, har reservoar som töms "vanliga vägen". För snart tre år sedan fick jag svininfluensan, därefter stannade magen av (behöver ju inte bero på svininfluensan). Jag började må illa och fick stora problem med magkatarr - jag höll på att bli tokig till slut. Kunde inte äta och gick ner över tio kilo på bara några månader. Till slut trodde en läkare att jag var deprimerad så jag fick mirtazapin. Där vände helvetet, magen började komma igång, illamåendet försvann och så småningom läkte även magkatarren. Livet återvände. Jag åt sedan mirtazapin i ett par år innan jag började trappa ner. När jag sedan tog steget att sluta helt - då stannade magen igen! Jag fick tillbaka alla problem och det tog en stund innan jag fattade att det kanske hade med tabletterna att göra. Började äta dem igen och magen startade åter igen. Nu verkar det finnas rön om att serotonin och tarmrörelser hör ihop...?! Vad betyder detta? Kommer jag att behöva äta mirtazapin pga av magen (för jag behöver dem inte för depression). Ställer tabletterna till det så att jag börjar tillverka mindre eget serotonin eller är det bra med tabletterna? Vore så tacksam för att få detta utrett så jag förstår hur det hänger ihop.

Avatar Mikael Lördal
Överläkare på Gastrocentrum, Karolinska universitetssjukhuset
2015-12-15 11:37

Svar

Serotonin är en viktig substans i tarmens nervsystem och det verkar via flera olika receptorer och effekten på tarmrörelserna kan därför bli både bli fråga om ökad och minskad motorik/rörelse.

Läs mer om ulcerös kolit här.