Fråga doktorn

Fråga doktorn är en kostnadsfri tjänst där du kan få svar på frågor och funderingar om hälsa, medicin och sjukdomar. Ett urval av de frågor som kommer in väljs ut och besvaras av Sveriges ledande medicinska experter inom området. Här kan du också ställa frågor till företag och förbund vars experter besvarar frågor inom deras specialområde. Du kan också hitta alla redan besvarade frågor här nedan.

Näsblod vid ulcerös colit - kan det vara Crohns?

Hej! Jag har diagnosen ulcerös colit. När jag är som sämst har jag ofta näsblod. Kan det vara Chrons jag har och inte ulcerös colit eftersom, vad jag hört, kan Chrons påverka hela systemet från näsan till utloppet medan ulcerös colit bara påverkar ändtarmen. Jag har varit sjuk i cirka 13 år och aldrig fått ordning på tarmen. Inte heller medicin har hjälpt något vidare. Har inte funderat på detta förrän på senare tid. Kan det vara en feldiagnos? Eller är diagnosen som ställs väldigt säker? Jag har ofta problem i hela magen....

Avatar Mikael Lördal
Överläkare på Gastrocentrum, Karolinska universitetssjukhuset
2015-12-15 11:26

Svar

Crohns sjukdom kan angripa hela mag-tarmkanalen från munhåla till anus. I näsan har man dock inte samma typ av slemhinna som i munhålan så det finns nog inget samband med din tarmsjukdom och benägenheten till näsblod.